De Beurs van Berlage benutte de coronaperiode om hun IT-omgeving naar een hoger plan te tillen. Dit deden ze met behulp van Activium.

De Beurs van Berlage, gevestigd in een voormalig beursgebouw, vormt een bruisend ontmoetingspunt in het hart van Amsterdam. Het rijksmonument doet deels dienst als evenementen- en congrescentrum. Daarnaast vind je in het pand onder meer horeca, tentoonstellingen, fietsverhuur, escape rooms en kantoorruimte. “Het is belangrijk dat dit rijksmonument in stand wordt gehouden voor de toekomst”, vertelt Kelvin van Nimwegen. Als property director is hij verantwoordelijk voor het vastgoed en alle faciliteiten (van schoonmaak tot ICT).

Van één ERP naar losse SaaS-oplossingen

Diverse losse systemen met veel handmatig invoerwerk, ontbrekend inzicht en meerdere systemen die aan modernisering toe waren. Het leidde er eind 2020 toe dat de bedrijfsprocessen van de Beurs van Berlage op de schop gingen. Kelvin: “We moesten reorganiseren en wilden de organisatie efficiënter maken. Een van de onderdelen hierbij was het IT-proces. Waar het voorheen onze IT-strategie was om alles onder te brengen in één ERP-systeem, wilden we over op losse SaaS-oplossingen die sterk zijn in dat wat ze moeten doen.” Om dit proces te begeleiden ging de Beurs van Berlage op zoek naar een partner.

Kleine speler, grootse partner

Op het moment van reorganisatie was Activium al jarenlang Exact-partner van de Beurs van Berlage. “Activium leverde ons alleen Exact Globe en was op dat moment nog een kleine speler binnen onze organisatie”, vertelt Kelvin. “Als er een probleem was, belden we het algemene nummer en dat was het.” Toch kwam Activium ter sprake als potentiële partner voor het IT-gedeelte van het reorganisatieproces. In het najaar van 2020 gingen beide partijen in gesprek over de uitbreiding van het partnerschap.

Gevraagd en ongevraagd advies

Kelvin: “We wilden verder organiseren en automatiseren. We zochten een partij die daarbij gevraagd én ongevraagd kon adviseren. Dit vonden we bij Activium. De laatste anderhalf jaar heeft Activium zich bewezen als partner die verstand heeft van de zaken waar wij géén verstand van hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld ICT op mijn bordje, zonder dat ik een ICT-achtergrond heb. Dit kan omdat wij andere partijen om ons heen hebben, zoals Activium, die daarin ondersteunen en adviseren”, aldus Kelvin.

Een echte partner

Kelvin: “We zijn een groot traject gestart waarbij we onze processen geïnventariseerd hebben en een nieuw proces hebben opgesteld. Dit hebben we eerst intern gedaan. Daarna hebben we Activium gevraagd om te kijken wat er ook daadwerkelijk kon. Hierbij keek Activium ook verder en kwam – indien nodig – met ‘ongevraagd’ advies. En als iets niet mogelijk bleek? Dan werd er gekeken naar ‘wat dan wel’. Er lopen verschillende deelprojecten waar Activium nu een leidende rol in heeft. Ze voeren het woord in gesprekken waarvoor wij te weinig verstand hebben. Ze zijn daarmee een verlengstuk van de organisatie, een echte partner dus.”

“Activium is een verlengstuk van de organisatie, een echte partner dus”

Een teken van partnerschap

Met meerdere projecten die door elkaar heen lopen is het traject bij de Beurs van Berlage niet eenvoudig. De organisatie ging over op een modern boekhoudpakket, waaraan ze ook zaken als sales, salaris en HRM koppelden. Kelvin: “We migreerden van Exact Globe naar Exact Online. Daarnaast gingen we werken met Officient. Hierdoor ontstond een gekke driehoeksverhouding. Activium is onze Exact-partner, maar de Officient-software was voor hen net zo nieuw als voor ons. We moesten dit dus rechtstreeks met Exact regelen. Maar toen dit toch niet goed verliep ging Activium bemiddelen. Daar kan ik ze erg om waarderen. Het gaat om een product dat wij niet direct hebben afgenomen bij ze, maar ze gaan er wel voor staan. Ook dat is een teken van partnerschap.”

Van volgend naar leidend op financieel gebied

Een ander project bij de Beurs van Berlage is het verbeteren van de financiële rapportages en het opstarten van een datawarehouse (Power BI). “De afdeling Finance was heel erg druk met het handmatig verwerken van informatie. Daardoor voer je als Finance-afdeling niet de regie, maar loop je achter de feiten aan”, vertelt Kelvin. “We moesten de afdeling van volgend naar leidend krijgen. Dit kan alleen als je zorgt dat de efficiëntie omhoog gaat en werkdruk omlaag. Dan pas kun je achterover leunen en verder denken dan het hier en nu.” Met het koppelen van het boekhoudpakket aan – onder andere – het salessysteem en de bankgegevens wil de Beurs van Berlage dit bereiken. “Alle data die wordt gegenereerd willen we koppelen aan een datawarehouse, zodat we uiteindelijk werken met geautomatiseerde rapportages. Zo werken we straks meer sales gedreven dan finance gedreven”, aldus Kelvin.

Korte lijnen

Over de samenwerking met Activium is de Beurs van Berlage erg tevreden. Kelvin: “Activium heeft direct contact met veel verschillende mensen binnen onze organisatie, hierdoor blijven de lijnen kort. Ze adopteren ook onze organisatiestructuur. Dat maakt het prettig samenwerken. Activium is toegankelijk, betrokken en heeft kennis van zaken. Het is een verlengstuk als het gaat om de kennis die wij niet in huis hebben. En gaat er iets mis? Dan wordt er niet om zaken heen gekletst. Erg prettig.”

Op zoek naar een Exact-partner voor de langere termijn die zowel gevraagd als ongevraagd advies geeft? Neem dan even contact op.