Janome

Kent u de naaimachine met WiFi?

Janome Europe B.V.

Niemand weet precies wie de naaimachine heeft uitgevonden. Ook Marianne Bergman niet, financieel administratief medewerker van Janome Europe B.V. Janome is ‘s werelds grootste naaimachineproducent van huishoudnaaimachines. We mogen haar interviewen over Janome en de rol van automatisering.

Janome Europe B.V. is fabrikant en distributeur van naaimachines in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Men produceert zo’n twee miljoen naaimachines per jaar onder het eigen merk Janome en andere labels. Het hoofdkantoor van Janome in Tokio heeft acht dochtermaatschappijen waaronder Janome Europe B.V.

Janome levert voornamelijk aan de naaimachinevakhandel (dealers) die vervolgens aan particulieren verkoopt. In Nederland zijn er ruim 100 vakhandeladressen, in België 40 en in Duitsland 250.

De uitdaging

Janome bestaat dit jaar 95 jaar. Sinds de oprichting zijn een paar ontwikkelingen opvallend geweest. In de jaren 70 werd de eerste elektronische machine geïntroduceerd door Janome. In de jaren 90 was Janome de eerste met een naai- en borduurmachine voor de huishoudcategorie, dit is revolutionair geweest. Toch ziet Janome de laatste 10 tot 15 jaar nieuwe vooruitstrevende partijen op de markt komen.

We merken bijvoorbeeld dat ook Brother een sterke groei in Europa doormaakt. We werken steeds naar een hoger plan om de concurrentie voor te blijven.

De rol van automatisering

Vooral het efficiënt werken met Exact software helpt. Doordat er snel cijfers uit het centrale systeem te halen zijn, kan men snel analyseren. Ook bij de financiële afwikkeling bij bijvoorbeeld belastingzaken is het een vooruitgang. De boekjaren lopen bij Janome van april tot maart en dat is geen enkel punt. Momenteel is men bezig de software van Exact nog verder te integreren. Ook gebruikt Janome Sumatra als extra tool bij het verkrijgen van informatie.

Met name sales en het management halen informatie uit het systeem. Zo weten ze wat er speelt, wat de omzet is, wat de laatste order is geweest en of er misschien nog kostenposten open staan.

Ik ben blij met de korte lijnen met de consultant. Er is altijd tijd voor een goede uitleg waarom bepaalde software voor ons wel of niet een goede keuze is. Zeer zeker zou ik deze organisatie aanbevelen als partner.

De toekomst

Er zit nog steeds groei in de stabiele markt. Janome kijkt steeds naar verbeter- mogelijkheden. Naast naaimachines levert Janome ook lockmachines, borduurmachines en speciale machines. Momenteel zijn ze druk bezig met naaimachines met WiFi. Deze communiceert met een iPhone of smartphone en zo kan men motieven direct uploaden naar de machine.

Janome is één van de grootste merken in de naaimachine-industrie en dat willen we zo houden.

Oplossing(en): Exact Globe | Sumatra
Marianne Bergman
Finance Afdeling
8
Productiebedrijf naaimachines
Oprichting: 1921
Vestiging: Nieuw-Vennep
Delen: