Verbunt Verlinden is al meerdere generaties een toonaangevende Nederlandse wijnimporteur met merknamen als Graham’s Port, Bodegas Salentein, Champagne Pol Roger, Bodegas Ramón Bilbao. Joseph Antonius Verbunt is de grondlegger van Verbunt Wijnkopers. In 1844 begon hij in Tilburg een zaak in tabak, wijn en gedistilleerd. De daaropvolgende generaties Verbunt deden succesvol zaken als wijnimporteur en in gedistilleerde dranken. Frans Verbunt vertegenwoordigt vanaf 1991 de 5e generatie Verbunt. Hij verkocht het bedrijf in 2010 aan het familiebedrijf Salentein Holding van Mijndert Pon.

Verbunt Verlinden richt zich op groothandel, horeca, en onafhankelijke wijnspeciaalzaken. Daarnaast zijn ook twee unieke concepten op de markt gezet; Wijnkring én Whyn.

De uitdaging

De missie anno 2017 is om dé wijnmerkenleverancier van Nederland te worden. Verbunt legt hierom de focussen op sales en marketing. In de relatief kleine organisatie draagt Ruud van der Meijden een brede verantwoordelijkheid op gebied van zowel de bedrijfsstrategie als de operatie. Daarbij wordt continue gekeken hoe marketingbudgetten maximaal ingezet worden en hoe operationeel meer efficiency kan worden behaald. Door te beoordelen of het potentieel van mensen goed wordt benut en door automatisering daar waar mogelijk te optimaliseren.

Het doel is met het bedrijf voorop te lopen binnen de snelle maatschappelijke ontwikkelingen waar internet en e-commerce niet meer weg zijn te denken. Binnen een traditioneel landschap waarin de wijnbranche vaak nog acteert, is het een stevige uitdaging aansluiting te vinden met 2020.

De rol van automatisering

Na de overname door Salentein in 2010 is in 2011 een nauwere samenwerking gestart op gebied van automatisering met Salentein Holding in Nijkerk. Voor Verbunt Verlinden betekende dit de overgang naar Exact Globe en later Exact Synergy. De procesgestuurde afdelingen Inkoop en Logistics & Services werken met Globe waarin vooral het traject van order tot factuur centraal staat. Finance werkt veel met de rapportagesystemen, waarvan er diverse zijn gebouwd door Activium vanwege het specialistische karakter. De koppeling tussen Exact en Magento, noodzakelijk voor de verkopen via de webshops, is een traject dat Marketing aanstuurt. De buitendienst werkt vooral in Exact Synergy, hier worden bezoek rapportages ingevoerd, klantgegevens opgehaald en geactualiseerd en afspraken in het systeem gezet.

Exact Synergy fungeert ook als intranet. Op de homepage worden dagelijks nieuws, perspublicaties en belangrijke zaken als voorraden en binnenkomende wijnen gepubliceerd zodat iedereen direct op de hoogte is en het telefoonverkeer naar kantoor aanzienlijk is teruggelopen.

Onze Activium consultant denkt actief met ons mee in de ontwikkeling en het verbeteren van processen van Exact. Op ons verzoek of op initiatief van Activium, werken we aan een dynamisch partnership. We werken meer dan zes jaar samen en onze automatisering ondergaat continue veranderingen en verbeteringen.

De toekomst

Verbunt Verlinden werkt momenteel aan een nieuw voorraadbeheersysteem. Men werkt nog te veel handmatig. Met zo’n 800 producten is hier veel winst te behalen. Zoals het er nu naar uitziet levert een standaardmodule slechts beperkt voordeel, dus wordt een tailor-made traject gestart in samenwerking met de holding en de consultant.

Tevreden zijn we eigenlijk nooit, want er valt nog zoveel te verbeteren in deze snel veranderende maatschappij. Dus zullen we verder bouwen aan de optimalisatie van onze automatisering, samen met de holding en onze Exact partner die gelukkig heel goed begrijpt waar we naar toe willen.