Herken je dit? In de ochtend start je je PC op en je opent Synergy, maar het gaat langzaam. Of je voert bepaalde handelingen uit in Globe en het duurt lang voordat je de resultaten op het scherm ziet. Een traag systeem, gebeurt dit ook in jouw organisatie? Goed nieuws, want aan de performance van jouw Exact omgeving is wat te doen!

Meerdere oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan deze traagheid. De inrichting van de software is niet optimaal: queries kunnen slecht ontworpen zijn, statistics verouderd of indexes kloppen niet. De hardware waaronder servers en werkstations hebben niet voldoende capaciteit. Of slechte verbindingen binnen het netwerk zorgen voor problemen.

Allereerst is het goed om te weten wat de huidige snelheid van de diverse componenten binnen de applicatie is. Hierbij gaat het om de 0-meting. Daarbij kunnen we goed meetbare componenten definiëren zoals:

  • Een startpagina laden
  • Laden van de werkstroom
  • Openen, aanmaken en/of realiseren van een verzoek
  • Openen van een boeking of aanmaken van een factuur

Vanuit deze analyse kunnen we een doelstelling en een verbeterplan opstellen.

Voor de analyse en verbeteringen maken we gebruik van diverse tools, waaronder JMeter, Stackify en N-able. Hiermee is het mogelijk om kwantitatieve load tests en stress tests uit te voeren, een gedetailleerd beeld van de belasting van de infrastructuur (CPU, memory en disk workload) te krijgen en de IIS workload te analyseren. Ook voeren we uitgebreide analyses uit van de performance van de SQL server.

Het verbeterplan kan bestaan uit het beter ontwerpen van de queries, de statistics regelmatig updaten en indexes optimaliseren. Tevens adviseren we op het gebied van infrastructuur: werkstations, het netwerk en de servers, inrichting en capaciteit.

Quick scan

Een eerste aanzet voor een verbetertraject hoeft niet veel tijd te kosten. We starten met een scan van een halve dag waarin de technisch consultant de benodigde tools installeert. Na 2 weken halen we het net op, analyseren de uitkomsten en stellen samen een actieplan op. Dit neemt, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het ICT landschap, minimaal een dag in beslag.

Continue monitoring

Voor grotere Exact omgevingen kan er behoefte zijn aan een continue monitoring van de snelheid van het systeem. Dan is een structurele inrichting mogelijk. Dit doen we met real-life load tests:

  • Op vaste tijden geautomatiseerde metingen uitvoeren
  • Simuleren realistisch klik-gedrag
  • Analyseren van de metingen over een langere periode om trends te signaleren

We meten de snelheid en de beschikbaarheid van de kritische business applicaties. Door de resultaten van deze metingen over een langere periode te analyseren zijn we in staat om acties te ondernemen voordat er merkbare performance vermindering optreedt. Door proactief te acteren voorkomen we verlies van productiviteit en blijft een optimale gebruikerservaring gewaarborgd.

Wil je meer weten over het verbeteren van de performance van jouw Exact omgeving? Neem dan contact met ons op, via mail advies@activium.nl of op telefoonnummer 088-87 87 000. We helpen je graag verder.

Auteur: Frank van Schip – Technisch Consultant